SKÖTSELRÅD GLOBALKNIVAR

 

Vad skall jag använda för skärbräda?

Det är naturlagarna som gäller. Är skärbrädan hårdare än kniven så skadas kniven. Är skärbrädan mjukare än kniven så tar skärbrädan skadan istället. Jobbar man med lätt hand är det dock inget stort problem.Här följer uppställning för val av material i skärbrädor:

1: Ändträ: Det bästa för kniven och också den bräda som håller längst. Håll den inoljad och diska direkt efter användning med vatten. Använder du diskmedel går oljan ur och du skall helst slipa av den råa ytan som blir när fibrerna reser sig efter att ha sugit in vatten. Olja sen in den igen med paraffinolja.

2: Liggande trä: Lite mer motstånd för kniven men helt OK. Skär med lätt hand så varar också denna bräda.

3: Mjuk plast: Snäll mot kniven och lätt att hålla ren. När den till slut blir för repig kan den bli ohygienisk och bör bytas ut.

4: Hård plast: Olämplig! Svår mot kniven och du får plastflisor i maten.

5: Glas: Direkt olämplig som skärbräda. Använd den endast till uppläggning.
Enkel naturlag: Är brädan hårdare än kniven så skadas kniven. Den enda kniv som är hårdare än glas är den keramiska. Denna repar dock glaset och du får splitter i maten dessutom riskerar du att dela brädan itu vid första skäret.

 
Kan jag diska kniven i diskmaskin?

Nej. Lämna aldrig din kniv odiskad. Skölj av kniven direkt efter användning, torka den noga och sätt den på plats i knivblock, magnetlist eller knivlåda.Diska aldrig en skarp kniv i maskin. Maskindiskmedlet utsätter kniven för våtblästring som slöar den. Kniven står dessutom inte still i korgen utan rör sig under diskningen. Eggen skär lätt sönder diskmaskinskorgens plastbeläggning och korgen börjar rosta. Slår eggen mot t ex bestick skråmas dessa och slår den mot hårt material som t ex en annan kniv så skadas eggen. Det är dessutom stor risk att man skär sig på en kniv som står i diskmaskinen.

Salt miljö är aggressiv på rostfria stålmaterial. Lämna aldrig din kniv odiskad efter den använts i salt miljö. Uppstår ytrost kan denna lätt poleras bort med metallputs. Görs inte detta kan djupare korrosionsskador uppstå. Det största problemet med diskmaskinen är kanske ändå själva kulturen. "Jag diskar senare". Du skär kanske i aggressiv mat som saltgurka eller salt sill. Du lämnar kniven på diskbänken för att diska senare. Spaltkorrosionen startar direkt mellan kniv och diskbänk när du har salt vätska emellan. Redan någon timme senare är kniven fläckig och några timmar senare har ytrost uppstått både på kniv och diskbänk väl att märka.

För att inte rostbildningen skall fortsätta, måste du snarast putsa bort ytrosten med knivputs, Autosol eller stålull.Globalkniven har en stålblandning där focus ligger på skärpa. Om focus läggs på rostfrihet blir det inte möjligt att få och bibehålla skärpan. Stålet i kniven är därmed något rostkänsligare än stålet i t ex diskbänken.

Så länge du sköter om din kniv och håller den ren och torr mellan användningarna så kommer din kniv att hålla sig lika fin. Du får gärna använda handdiskmedel. Sköter du dessutom om eggen med skärpstav och vid behov slipsten så har du din Globalkniv hela livet.

 
Min rostfria kniv rostar, varför?

En direktöversättning av stainless blir "rostar mindre".

Alla stål rostar under ogynnsamma förhållanden, även de s k rostfria. Ett stål där fokus läggs på rostfrihet innehåller 18% krom och 8-10% nickel. Ett sådant stål går dock inte att slipa skarpt. Nickel har förmågan att "flyta" och utjämna. Det är därför som en relativt grov stålyta blir perfekt blank om man förnicklar. Nickel hittar också den "ojämnhet" som vi kallar egg och gör den rund och fin.

I knivstål avstår man därför från nickel. Då stora delar av rostfriheten då förlorats tillsätter man en 0,1-1& molybden istället som tätar stålets kristallstruktur men tyvärr når man aldrig riktigt upp till den rostfrihet som nickel ger.

Så länge kniven hålls ren och torr kommer den inte att rosta men syror och salt är aggressiva på alla stål och om det lämnas på ytan, speciellt om kniven ligger mot en annan metallyta som t ex diskbänken, så påbörjas rostangrepp.

Först bildas brunrost (Fe2O3). Detta kan lätt avlägsnas med polergummi, stålull eller putsduk. Om du inte tar bort brunrosten i tid bildas svartrost (Fe3O4) under och den kan inte poleras bort då den bildar gropar i stålet.

Garantin gäller i två år och gäller tillverkningsfel. Både eggskador och rost betraktas normalt som hanteringsfel och garantin gäller ej.Om kniven rostat så polera först kniven med medel som polerar lätt, ex. Autosol. Hjälper inte detta så använd något grövre, ex. svinto. Detta kan repa så var mycket försiktig.


Varukorg
 
WWW.KITCHENSTORE.SE
GILLA OSS på Facebook!
 
BLI VIP-KUND?
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev blir du samtidigt VIP-kund hos oss!

I nyhetsbreven informerar vi om nya produkter och förmånliga erbjudanden speciellt för Dig som VIP-kund!

Välkommen att registrera Din e-postadress nedan...


 
LÄNKAR

BRUKSANVISNINGAR
- Gaggia Classic
- Gaggia Brera
- Äppelsvarv
- Jäskorg
- Plankstek
- Alligator Lökhackare
- Global Knivskola

- Stektid/Temp Kött
- Stektid/Temp Fisk
- Stektid/Temp Fågel&Vilt

BÄST I TEST
- Assistent Original
- Nespresso Latissima
- Peugeot kryddkvarnar
- Gastromax osthyvel
- Bodum kaffepress

MATLAGNING
- Allt om mat
- Allt om vin
- Gourmet
- Tasteline
- cocktailguiden.com
- inköpslistan.com
- recept.nu
- riktigtkaffe.se
- vinguiden.com
- Leila Lindholm
- Per Morberg
- Jamie Oliver
- Nigella Lawson

SKÖTSELRÅD
- Le Creuset
- Skeppshult
- Fiskars
- Globalknivar

TILLVERKARE/AGENTER
- Alessi
- Assistent Original
- Bialetti
- Bodum
- Bosign
- Acreto Crock-Pot
- Dixie
- Drosselmeyer
- Dualit
- Ekelund
- Eva Solo
- Fiskars
- Formina
- Färg & Form
- Frozzypack
- Gaggia
- Global
- Hinza-väskan
- Hot Plate
- J.A. Sundqvist
- Kalasform
- KG Design
- Kitchen Aid
- Koziol
- Le Creuset
- Lékué
- Magisso
- Merx Team
- Nespresso
- Rice
- Rivröret
- Rosti Mepal
- Sagaform
- Skeppshult
- Vacu Vin
- Victorinox
- WMF
- Zone

 
 
Kitchen Store - en renodlad köksbutik som satsar på kvalitetsprodukter för att göra Din upplevelse i köket till den mesta och bästa! Vi har allt från små finurliga köksredskap och köksknivar till stora kaffe- och hushållsmaskiner, grytor och kastruller samt det mesta Du behöver till vin och bar, att baka, safta och sylta. Önskar Du bli mer klimatsmart har vi även produkter som är bra miljöval, t ex Ekelund Diskduk. Välkommen att handla alla Dina köksverktyg av oss!

Kitchen Store © din köksbutik på nätet!